Lördag
04 Mar 1 match
Söndag
12 Mar 1 match
Lördag
18 Mar 1 match
Torsdag
23 Mar 1 match
Lördag
25 Mar 1 match
Lördag
23 Sep 1 match
Lördag
30 Sep 1 match
Söndag
08 Okt 1 match
Lördag
14 Okt 1 match
Lördag
21 Okt 1 match
Söndag
29 Okt 1 match
Lördag
04 Nov 1 match
Söndag
19 Nov 1 match
Lördag
25 Nov 1 match
Idag 1 match
Söndag
17 Dec 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Söndag
28 Jan 1 match
Lördag
10 Feb 1 match
Onsdag
14 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Värdegrundsarbete med Peter Rung

13 november 2023 10:00

Nyligen samlades drygt 40 av föreningens ledare på Hotell Kokoloko för att diskutera värdegrund och en trygg idrottsmiljö. Föreläsare och samtalsledare var Peter Rung från RF/SISU.


Vilka ämnen avhandlades?

– Det var lite olika men fokus var att tänka kring värdegrundfrågor. Vi pratade också mycket om förväntningar på pojkar och män och hur IBK kan vara en del av att bredda den paletten. Vad händer om vi för in omsorg och omtanke i en miljö som annars handlar om att vinna och prestera?

Tanken är att arbetet skall genomsyra hela klubbens verksamhet. Från det att man går in i föreningen skall man veta man hur man skall bete sig mot varann. Detta gäller alla, från 5-åringar till elitspelare.

Ett annat spår som diskuterades var heteronormen:

– IBK och idrotten kan vara en kraft att normalisera att kärlek handlar om den man älskar. Vi skapar en miljö där allt är tillåtet och vi är schyssta mot varann.

Vilka reaktioner fick du från ledarna som deltog?

– Spontant tycke jag det var positivt, ett gäng aha-upplevelser och självrannsakan. Många kände också att vad häftigt vilken påverkan vi kan göra. Det kändes som att folk var taggade peppade och inspirerade.

Vad kan detta ge föreningen på sikt?

– Dels kan det ge samsyn, en röd tråd som skulle kunna bli föreningens dna. Sedan har Visby IBK inte förlorat sedan vi började jobba tillsammans, skrattar Peter.

Hanna Bandholtz är ungdomsansvarig i Visby IBK och starkt engagerad i detta arbete. Varför gör ni som förening en sådan satsning?

– Grunden är egentligen är att vill skapa en trygg miljö för dom som tränar och spelar hos oss. För att vara trygg behöver det finns många parametrar som skall fungera. Alla känslor skall vara ok. Vi vill skapa en miljö där man kan vara sig själv och vi vill hjälpa till att skapa trygga vuxna på sikt. Det är en investering i deras liv som kanske ger effekt om 10 eller 20 år. Det är en investering i framtiden.

Som sagt diskuterades det en hel del om killars roll:

– Även om vi har en del tjejer i IBK så har vi mest killar och killar har ganska mycket oskrivna krav på att man skall vara på ett visst sätt och hoppa in en norm som kanske inte är så sund. Det här skulle kunna vara ett sätt att motverka det.

Att det var ledarna som deltog på mötet har en naturlig grund:

– Det är ledarna som skapar miljön och sätter riktlinjerna. Om ledarna kan visa vad som är okej eller inte okej kan barnen ta med sig det både hem och till skolan.

Som ungdomsledare har Hanna en ledstjärna hon alltid tänker på:

– Den stunden man har dom på träning kan för vissa vara den enda stunden där dom får lugn och ro. Det kanske är stökigt i skolan och hemma och då kanske det bara är idrotten som är bra i deras liv, avslutar Hanna.